Sea Point 1

Architecture & Design

Laing Mac Laren 

Photographer

Adam Letch

Year

2018

Flooring

Locke, Colour Collection

Grade

Premier 1-Bis

Width

142 mm Herringbone

Finish

Oil

The interior designer selected Locke, from Hakwood’s prestigious Colour Collection in a herringbone parquet format and clean grade of French White Oak.

Hakwood’s Locke is characterized by an alluring depth of colour that results from no fewer than 8 individually applied processes including a double fuming of the underlying timber that is unmistakably sophisticated.

 

This contemporary apartment is located on Cape Town’s picturesque Atlantic Seaboard.

Luxurious hard & soft finishes include furniture by Minotti & hardwood floors crafted by Hakwood.

Xigera Safari Lodge

Architecture

Anton De Kock 

Photographer

Dook

Year

2019

Flooring

Sagonne, Old World Collection

Grade

Classical

Width

142 mm & 240 mm

Finish

Oil

The architect and their clients’ selected Sagonne, a genuinely hand-hewn floor finish crafted by renowned artisans, Hakwood, to floor both public and private interior spaces.

Their brief called for an anti-termite treatment to be added to FSC accredited French White Oak, all of which underwent extra conditioning to ensure dimensional stability in an otherwise unforgiving climate.

The visual and tactile effect is world-class, as the flooring offers a backdrop to offset the white river sand and vibrant fine-art installations in a space that we’re proud to have and we’re proud to have been associated with.

Xigera Safari Lodge is deeply rooted in the Okavango Delta and we were privileged to contribute bespoke floor finishes to this extraordinary project.

Resting effortlessly within the wilderness of a World Heritage Site, the Lodge houses a collection of art that is bold in vision and groundbreaking in its scope, the first of its kind on the continent.

 

Cape Town 4

Architecture

Malan Vorster Architecture & Interior Design 

Year

2018

Flooring

Valor Texture, Authentic Collection 

Grade

Rustic

Width

180 mm

Finish

Oil

The living areas are articulated as glazed “negative space” atop the stone base, but sheltered below the cantilevering and heavier volume of bedrooms above. This arrangement ensures a continuous visual and spatial connection from Table Mountain to Table Bay.

A double volume kitchen at the mountain side of the house enables interaction between the more private spaces (such as study, tv room and bedrooms above) and the living area below. The relationship of the house to both its immediate and macro-scale landscapes is further given emphasis by placing the pool and undercover entertainment areas at the “back” or mountainside of the building; thereby enhancing a sense of being enveloped in the mountain’s slopes and being offered some respite from the city’s energy.

This home embraces the beautiful natural landscape provided by the slopes of Table Mountain, Lion’s Head and Signal Hill. The building is defined by its relationship to the landscape; in some instances revealing glimpses of the natural setting while in others blurring the definition of interior and exterior spaces by opening up the interior spaces completely to the surroundings.